Hoe het allemaal begon
Vandaag, 1 juli, is het precies 70 jaar geleden dat Muziekvereniging Excelsior Ouwsterhaule is opgericht.
Om dit artikel te schrijven heb ik een goede gelegenheid om eens in de oude notulenboeken te duiken. Deze worden goed bewaard door Harm de Roo, zoon van één van de oprichters van Excelsior, Siemen de Roo. Het is even doorbijten om al deze notulen en jaarverslagen te lezen. De verslagen zijn met een sierlijke krul en kroontjespen geschreven, maar het is erg fijn om op dit archiefmateriaal terug te kunnen vallen.
Het eerste notulenboek begint als volgt:
“Notulen van de neutralen muziekvereniging “Excelsior” te Ousterhaule e.o.
Deze vereniging is opgericht 1 juli 1945.
Toen de bevrijdingsfeesten van mei 1945 achter de rug waren is er besloten dit corps op te richten. Etc. etc. etc.
Aldus geschiede. Tijdens de eerste vergadering waren er maar liefst 33 belangstellenden die zich ook allemaal als lid op hebben gegeven.
Hierna was er werk aan de winkel voor het toenmalige bestuur wat bestond uit de heren; Vis, De Roo, Veldstra, Vermaning en De Jong, want wat is een orkest zonder instrumenten? Eerst moesten de financiële middelen op orde worden gebracht. Door middel van een collecte door de dorpen, het uitschrijven van obligaties en een lening bij de Boeren Leen Bank werd er een bedrag van 3000 gulden bijeen gebracht.
Genoeg voor het aanschaffen van een compleet instrumentarium. Nu was dat instrumentarium er niet zomaar. Per post werd er gereageerd op diverse advertenties in de krant waarbij instrumenten werden aangeboden. Ook werden er prijsopgaves aangevraagd bij een heuse muziekhandel. Veelal was de aanschaf veel te duur, of anders waren de instrumenten “allemaal oude, valse dingen” zo schrijft Siemen de Roo in de notulen van 1945/1948.
Uiteindelijk is het toch gelukt om via een muziekvereniging uit Blankenham “goeie en vernikkelde” instrumenten op de kop te tikken. Uiteindelijk werd er, twee en een half jaar na de oprichting, onder leiding van dirigent Douwe Akkerman de eerste repetitie gehouden. Al het goede komt langzaam zullen we maar zeggen.
Een jaar na de eerste repetitie gaat Excelsior al naar een concours. Op tweede Pinksterdag werd er afgereisd naar Bolsward. In de vierde afdeling werd er meteen een eerste prijs in de wacht gesleept. In de jaren daarna deed Excelsior (Latijn voor steeds hoger of beter) zijn naam eer aan. Begonnen in de laagste (vierde) afdeling en zes jaar later spelend in de hoogste (super-ere) afdeling. Nu in 2015 komt Excelsior uit in de tweede divisie, dit was “vroeger” de ere afdeling.
En verder
Tot 1989 (dat is 26 jaar geleden) heeft Siemen de Roo zijn functie als secretaris ingevuld. Bijzonder dat één van de oprichters van Excelsior zo lang bestuurlijk actief is geweest bij de club. In 1990, nu 25 jaar geleden, bestond Muziekvereniging Excelsior 45 jaar. De muzikanten van Excelsior houden wel van een feestje en uiteraard werd hierbij stil gestaan.
In dat jaar is er naast een receptie en jubileumconcert, zelfs een jubileumkrant gemaakt en verspreid in het dorp.
In tegenstelling tot de beginjaren van Excelsior was 1990 niet een goed concoursjaar voor Excelsior. Met slechts een tweede prijs is de vereniging op 3 maart teruggekomen uit Drachten. Dat de avond van te voren de 50ste verjaardag van toenmalig dirigent Harm van der Meer is gevierd was misschien toch niet zo’n goed idee……..
In alle tussenliggende jaren heeft Excelsior altijd een aantal doelen gehad, zoals o.a.: het verhogen van het ledenaantal, mooie concerten geven en de strijd met jezelf aangaan op concoursen. Er zijn in die jaren prachtige concerten gegeven in De Oerdracht in Joure met o.a. The Gents, Margriet Eshuis, het Lemster mannenkoor en Erikah Karst. Maar ook zijn er muzikale reizen geweest naar Roemenië en Duitsland (Drolshagen).
Wat we ook niet mogen vergeten zijn de opnames van twee Cd’s. In 1995 werd ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum een CD opgenomen in Sint Johannesga. In twee marathondagen werden maar liefst 12 werken opgenomen!
Eén van de “Hichtepunten” voor Excelsior is toch wel het behalen van de Nederlandse titel.
In 2013 werd er in De Lawei in Drachten gestreden tijdens de Open Nederlands Fanfare Kampioenschappen. Met maar liefst 86 punten kon de beker met de grote oren mee worden genomen naar Ouwsterhaule.
De afgelopen 70 jaar is Excelsior zuinig geweest met haar dirigenten. Slechts vier heren bestegen de bok in Ouwsterhaule:
– Douwe Akkerman 1948 tot 1979
– Harm van der Meer 1979 tot 2004
– Thom Zigterman 2004 tot 2010
– Gerben Pol 2010 tot heden
Wat niet is veranderd in al die jaren zijn o.a. de zorgen om de vereniging financieel gezond te houden en de bezetting van het orkest. Maar er zijn gelukkig ook positieve zaken die niet veranderd zijn zoals de gezelligheid, saamhorigheid en er voor elkaar zijn als dat nodig is.
Bijzonder om te noemen is dat één van de muzikanten van het allereerste uur, Klaas Schreur, nog steeds betrokken is bij Excelsior. Tot juni 2013 heeft Schreur nog zijn esbaspartij meegespeeld in het orkest. Na zijn actieve muzikale carrière zien we Schreur gelukkig nog regelmatig bij optredens.
Met een groots Najaarsconcert op zaterdag 7 november in De Oerdracht in Joure gaan we onze 70ste verjaardag vieren.
Op dit moment is onze concertcommissie, samen met dirigent Gerben Pol, druk bezig met de organisatie. Wat er precies gaat gebeuren, daar kan ik nu nog niets over zeggen, maar hou onze website en social media hiervoor goed in de gaten.