Ga naar de inhoud

Eerste prijs met promotie voor Excelsior Ouwsterhaule

Tijdens het OMF concertconcours in Drachten op 10 maart 2018 trad Muziekvereniging Excelsior Ouwsterhaule op in de tweede divisie. Met de verplichte werken ‘Flashback’ van Jan de Haan en ‘Fleodrodum’ van Eric Swiggers won Excelsior onder leiding van dirigent Gerben Pol een eerste prijs met promotie door gemiddeld 85,5 punten te behalen.

Muziek is een beleving. Met ieder muziekstuk vertelt de componist een verhaal. Dit verhaal vertellen op een zo goed mogelijke manier, zoals de componist het heeft bedoeld, is het hoogst haalbare muzikale doel van ieder orkest. Toch blijft er altijd ruimte over voor eigen interpretatie en invulling van ieder muziekstuk. Daardoor is het voor ieder orkest een uitdaging om tijdens een concours de jury te overtuigen van zowel hun kwaliteiten als van hun interpretatie van het muziekstuk.

Met het OMF concertconcours op 10 maart beoordeelde de vakkundige jury, bestaande uit Jan de Haan, Maurice Hamers en Gert Buitenhuis, hoe Excelsior op het podium van de Lawei te Drachten de verhalen vertelde van de composities die zij ten gehore brachten. Om de hoge subjectiviteit die daarbij hoort toetsbaar te maken, beoordeelt een jury bij een dergelijk concours de orkesten zo objectief mogelijk. Op tien verschillende rubrieken scoort de jury de orkesten tussen de 0 en 10 punten, wat opgeteld resulteert in een totale score tussen de 0 en 100 punten. Met meer dan 80 punten verdiend een orkest een eerste prijs. Wanneer een orkest meer dan 85 punten krijgt toebedeeld van de jury dan mag het orkest in principe promoveren naar een hogere divisie. Met meer dan 90 punten krijgt het orkest bovenop de eerste prijs met promotie ook nog lof van de jury toegekend.

Tijdens het OMF concertconcours op 10 maart speelde Excelsior onder leiding van dirigent Gerben Pol drie werken. Het inspeelwerk was ‘Gezang 165’ (Ontwaak gij die slaapt) van Meindert Boekel. Met de tekst “Ontwaak, gij die slaapt en sta op uit den doon, en Christus zal over u lichten!” schudde Excelsior de zaal wakker na de avondpauze. Een inspeelwerk tijdens een concours is bedoeld voor het orkest om de zaal en hoe deze klinkt af te tasten. De juryleden waren erg verdeeld over de interpretatie van Excelsior over dit inspeelwerk. Gemiddeld kreeg Excelsior 80,67 punten voor het inspeelwerk.

Na het inspeelwerk bracht Excelsior het eerste verplichte werk ten gehore. Dit betrof ‘Flashback’ van Jan de Haan. Flashback gaat over het psychologische fenomeen “een flashback hebben”, waarbij eerdere gebeurtenissen uit het lange termijngeheugen terugkomen in de menselijke geest. Jan de Haan componeerde dit muziekstuk in 2009 in opdracht van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest. Vanwege zijn eigen historie bij dit jeugdorkest beleefde hij tijdens het componeren van dit stuk vaak een flashback terug naar die tijd. Hij herinnerde zich de toenmalige dirigent Piebe Bakker en het koraal Deep Harmony uit die tijd goed. Jan de Haan besloot de compositie daaraan op te dragen.

Excelsior bracht Flashback vol overgave. Zij kregen van de jury 84,67 punten voor hun uitvoering van dit muziekstuk. De componist Jan de Haan zat zelf ook in de jury tijdens het OMF concertconcours en bedankte Excelsior in het juryverslag voor de “zeer behoorlijke uitvoering”. Wat een prachtig compliment voor het orkest en dirigent. Het is toch altijd spannend om een compositie ten gehore te brengen aan de componist zelf. Dat de componist deze uitvoering ook nog eens beoordeelde, was een extra motivatie voor het orkest om het beste wat ze hadden te geven.

Het tweede verplichte werk wat Excelsior uitvoerde betrof ‘Fleodrodum’ van Eric Swiggers. Dit muziekstuk werd in 2010 gecomponeerd in opdracht van fanfare Wilhelmina uit het Brabantse dorp Vlierden. In vier delen verteld de componist een deel van de geschiedenis van het dorp. Het muziekstuk opent met een middeleeuwse dans en gaat over Vlierden toen het nog bekend stond onder de naam “Fleodrodum”. Daarna gaat over de historie van de watermolens van het dorp en over de restanten van vennetjes aan de rand van dorp. De bijbehorende tekst “Samen in liefde luisteren naar stilte” heeft de componist in de muziek vertaald door de muziek zowel heel fragiel als indrukwekkend groots te componeren. Tot slot beschrijft de componist de historie van de Heksendans op de ‘Tutjesberg’ (wat ‘oude wijven’ of ‘heksen’ betekent). “Bij het opstijgen van nevelflarden uit de jeneverbesstruiken sloeg de fantasie van de voorouders in het dorp op hol en dacht men bij het zien van het schuiven van wolken langs de maan spoken en heksen te zien.”

De jury beloonde de uitvoering van Excelsior met 86,33 punten. In het juryverslag spraken zij hun waardering voor het orkest uit voor de uitvoering van dit lastige werk. Met name de techniek, ritmiek en muzikale uitvoering werden met veel punten beloond.

Met de puntentoekenning voor de twee verplichte werken ontving Excelsior een totale score van 85,5 punten. Dit betekent dat Excelsior een eerste prijs met recht op promotie naar de eerste divisie ontving van de jury. Een fantastische uitkomst waar de muzikanten en dirigent van Excelsior ontzettend blij mee zijn.