Ga naar de inhoud

80 Jaar Excelsior Ouwsterhaule


Muziekvereniging Excelsior Ouwsterhaule bestaat sinds 1945 en dat betekent dat we dit jaar ons 80-jarige jubileum vieren. Dat doen we hopelijk niet alleen, maar met jullie allemaal!

Uitnodiging: JUBILEUMFEEST 21 juni 2025
Op 21 juni geven we een groot feest in Ouwsterhaule! Zet het alvast in de agenda! Met onder andere een reünie voor (oud-)leden, een uitgebreide tentoonstelling in De Hichte en uiteraard veel muziek en gezelligheid. Houd de socials en website in de gaten voor meer informatie!

Jubileumfeest 80 jaar Excelsior Ouwsterhaule
📅 Zaterdag 21 juni
🕔Vanaf 20:00 uur
📍Feestterrein Ouwsterhaule op de Wolsmastate

🎟️10 euro per persoon, bij de kassa te betalen

🎷Optredens van onder andere het A-orkest van Excelsior Ouwsterhaule, Musikfreunde Schreibershof en Bakker en Niehaus!
🍹Happy Hour van 21.30 uur tot 22.30 uur

Tentoonstelling over 80-jaar Excelsior Ouwsterhaule 🖼️
📍De Hichte, Ouwsterhaule
🕔 15:00-18:00 uur
🎟️Vrije toegang

Oud-leden krijgen persoonlijk bericht ✉️

Het verhaal van 80 jaar Excelsior Ouwsterhaule
Vanaf mei 2025 ziet u iedere week, tot aan het jubileumfeest op 21 juni, het Verhaal van 80 jaar Excelsior Ouwsterhaule.

1 juli 1945
Op 1 juli 1945 werd Excelsior Ouwsterhaule opgericht door Jappie Vis, Durk Vis en Siemen de Roo. Geen van de drie mannen kon op dat moment een muziekinstrument spelen, maar ze vonden het wel eens tijd voor een muziekvereniging in Ouwsterhaule. Na de bevrijdingsfeesten was het tijd voor muziek, zo was de gedachte.

In 1945 begon de muziekvereniging met 33 leden. Alleen was er nog wel een klein probleem: er waren namelijk nog geen instrumenten. In de jaren na 1945 werden, door onder andere een collecte in het dorp en een lening bij een bank, geld opgehaald voor de aanschaf van instrumenten. Alhoewel het eerste bestuur (Durk Vis, Siemen de Roo, Arie Veldstra, Roel Th. de Jong en Germ Vermaning) over de kwaliteit van deze instrumenten niet zo te spreken was, zo lezen we terug in de notulen: “allemaal oude, valse krengen”. Maar goed, de repetities konden beginnen!

1948
Uiteindelijk vond het eerste optreden van Excelsior Ouwsterhaule plaats in september 1948 bij de Kroningsfeesten in Ouwsterhaule. Het repertoire bestond uit één nummer: De Nieuwe Haring. Onder leiding van dirigent Douwe Akkerman behaalde Excelsior Ouwsterhaule de jaren daarna haar eerste successen. Douwe Akkerman bleef dirigent van Excelsior Ouwsterhaule tot hij in 1979 overleed.


19802000
Na het overlijden van Douwe Akkerman werd Harm van der Meer dirigent bij Excelsior Ouwsterhaule. Hij stond uiteindelijk een kwart eeuw op de bok bij de fanfare. Bijzonder in deze periode was de reis naar Roemenië in 1993 en de twee CD’s die zijn opgenomen in 1995 en 2001. In deze jaren trad Excelsior ook met regelmaat op met het Lemster Mannenkoor. De twee verenigingen waren verbonden door Harm van der Meer.

Op 1 oktober 1987 werd het nieuwe dorpshuis in Ouwsterhaule, De Hichte, geopend. Excelsior verzorgde de muziek. Twee weken later vond de eerste repetitie van Excelsior plaats in De Hichte.

In 1989 nam oprichter Siemen de Roo, na ruim veertig jaar bestuurslid te zijn geweest, afscheid van het bestuur van Excelsior. Zijn zoon, Harm de Roo, nam daarop plaats in het bestuur. Harm is vervolgens ook een hele tijd voorzitter van de vereniging geweest. In 2014 kwam er een einde aan “tijdperk De Roo” in het bestuur van Excelsior. De familie is op dit moment echter nog steeds zeer actief bij de vereniging. Harm is bijvoorbeeld één van de muzikanten die zich bezig houdt met de organisatie van het jubileumfeest!

2000-2015
In 2002 ging Excelsior Ouwsterhaule voor het eerst naar Drolshagen, Duitsland. Destijds is een hechte vriendschap ontstaan met de muziekvereniging Musikfreunde Schreibershof. Meerdere malen hebben de twee verenigingen elkaar inmiddels bezocht.

Harm van der Meer stopte in 2004 als dirigent bij Excelsior. Een groots afscheidsconcert in De Oerdracht werd georganiseerd. Thom Zigterman nam het stokje over. Thom is componist en heeft zo ook voor het eerste openluchtspel bij de klokkenstoel in Ouwster-Nijega in 2008 het stuk “De Magyske Fane” gecomponeerd. Toen Thom stopte als dirigent bij Excelsior, in het jaar van het 65e jubileum van de vereniging, bood hij het stuk “Op ‘e Hichte” aan.

Gerben Pol nam de leiding over Excelsior over. Als eerste niet-Friese dirigent van Excelsior moest er wel op 1 mei 2011 goed gevolg gegeven worden aan het Frysk Folksliet op de stip in het Abe Lenstra Stadion. Onder leiding van Gerben won Excelsior in 2013 de ONFK kampioenschapsbeker in de 2e divisie. Ook won het B-orkest de aanmoedigingsprijs bij het Gouden Spiker Festival in Ureterp in 2014. Beide bekers staan tot de dag van vandaag te blinken in de prijzenkast in De Hichte. Maar dat waren niet de enige hoogtepunten deze jaren… Excelsior speelde namelijk ook op 14 juni 2013 bij het bezoek van het koningspaar in Joure!

.

2015
Met het 70-jarige jubileum in 2015 werd de Stichting Vrienden van Excelsior Ouwsterhaule opgericht. Tijdens de algemene ledenvergadering werd besloten dat de Stichting Vrienden van Excelsior de taak om alle activiteiten voor het bijeenbrengen van financiële middelen voor Excelsior op zich zou nemen. Donateurs en sponsoren werden vanaf dit moment aangeduid als ‘vrienden van’.

De Commissie Vrienden van Excelsior organiseert jaarlijks diverse acties om Excelsior financieel te ondersteunen. Denk aan de paasbrodenactie, de sukerlatte-actie en de Muzikale Loopjes (wandeltochten rondom de Haulsterbossen).

De Vrienden van Excelsior zijn enorm belangrijk voor het bestaan van de vereniging. Regelmatig worden dan ook vriendenconcerten georganiseerd, dit zijn speciale concerten voor de donateurs en sponsoren. In de huidige tijd dragen alle kleine beetjes meer dan ooit bij aan het behoud van onze mooie vereniging.

2015-2019
In de jaren 2015 tot 2019 kende Excelsior Ouwsterhaule verschillende bijzondere concerten, vaak in De Oerdracht in Joure. Zo speelden we met Alice Springs, Elske DeWall, Wiebe Kaspers en Die Twa. In 2017 begeleidden we voor de 50e keer de kerstnachtdienst in Sintjohannesga. Ook mooi concert om op terug te kijken is Birds & Brass in 2017, waar 350 muzikanten van acht HaFaBra-orkesten uit De Fryske Marren samenkwamen voor een concert met als thema landschap en vogels.

Maar het meest bijzondere was waarschijnlijk het film concert Film en Muzyk fan Fryske grûn in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa, in 2018. In samenwerking met filmmaker Steven de Jong en zanger van De Kast Syb van der Ploeg. De Evenementenhal in Joure werd op 3 november omgebouwd tot filmhal. ’s Middags en ’s avonds werden beelden getoond van films van De Kameleon tot De Scheepsjongens van Bontekoe, terwijl Excelsior de filmmuziek speelde.

Begin 2019 gaf Gerben Pol aan te stoppen als dirigent bij Excelsior. Op zoek naar een nieuwe dirigent nam Jan Vermaning het stokje over tot het concert in Drolshagen. Daar speelde Excelsior ter ere van het 50-jarige partnerschap tussen de gemeente Drolshagen en gemeente De Fryske Marren. Na Drolshagen keerde Thom Zigterman tijdelijk terug, tot Silva Soepboer het stokje definitief van de mannen overnam.

2020-2024
Na vier heren op de bok nam Silva Soepboer het in februari 2020 officieel over en zo werd zij de eerste vrouwelijke dirigent bij Excelsior Ouwsterhaule. Mede door het Coronavirus zou het echter nog een tijdje duren voordat Silva haar concert-primeur op de bok bij Excelsior maakte. Dat gebeurde namelijk pas bij het Vriendenconcert op 22 april 2022.

In 2020 bestond Excelsior Ouwsterhaule 75 jaar. Helaas gooide ook hier het Coronavirus roet in het eten. Het georganiseerde jubileumjaar en het concours in Drachten konden geen doorgang vinden. Toen het weer enigszins mocht, repeteerde Excelsior in twee groepen. Wel vonden er online bijeenkomsten plaats, met onder andere bingo. Het jubileumfeest werd tegoed gehouden.

Er waren ook weer muzikale hoogtepunten, zoals Rock&Rythm in Sint Nyk met Kaspar in 2022 en een Muzikale Reis rondom de Wereld in 2023. In 2024 werden we 2e bij het ONFK met het werk Frames of Mind.

In 2023 startte de Doe Maar Mee Band, een initiatief van het Toanhûs om kinderen in een paar muzieklessen kennis te laten maken met het spelen in een orkest. Helaas stopte Katherine Santema na ruim 14 jaar als dirigent bij het jeugdorkest. Silva nam daarna ook de leiding van het B-orkest op haar.